Menu

Introductiecursus mycologie

Zwammen essentieel voor elk ecosysteem

Introductiecursus mycologie
 • Cursusnummer: 20N18
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Seizoen: Najaar 2020
 • Dag: Vrijdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  1 Oct 2020
 • Tijd: 12.45 – 14.30 uur
 • Cursusdata: 02-oct , 09-oct , 16-oct , 30-oct , 06-nov , 13-nov
 • Prijs: € 200 (5 colleges inclusief lesmateriaal + 1 excursie)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar en deelt een syllabus of reader uit.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 20-11

Introductiecursus mycologie

De Britse arts Fleming zag schimmels als levensreddende organismen, boswachter Peter Wohlleben noemde zwamdraden zelfs eens de levensaders van het bos. Beiden benadrukken het belang van schimmels, zichtbaar en onzichtbaar, voor ons en de natuur. HOVO Brabant wil daarop aanhaken met deze basiscursus mycologie.  

In de lijn van de evolutie blijken schimmels nauwer met ons verwant te zijn dan groene planten en toch kennen we nog maar een fractie van de miljoenen soorten die er wereldwijd te vinden zijn. Deels komt dit omdat ze een uiterst verborgen leven leiden, eencellig onzichtbaar of diep onder de grond. Maar ook in het natuurbeheer is pas in de laatste decennia het belang ingezien van schimmels in ecosystemen. Dat het de enige organismen zijn die houtstof kunnen afbreken was al langer bekend, zonder schimmels zouden we letterlijk verstikken in een berg splinters. Maar dat zij als symbiont, parasiet of reducent in elke schakel van voedselpiramides aanwezig zijn wordt pas de laatste decennia duidelijk.  

Deze introductiecursus begint met ontstaan en taxonomie van wat we nu schimmels noemen. Lastig daarbij is dat nieuwste inzichten aangetoond hebben dat we in onze taal wel erg ruimhartig met het woord schimmel omgegaan zijn. Straalschimmels blijken bacteriën te zijn, slijmzwammen rondkruipende bacterie eters die pantoffeldiertjes als hun verste verwanten hebben. Daarna volgt een college anatomie en fysiologie om inzicht te krijgen in de veelheid van levensvormen die verschillende groepen schimmels kennen. Het derde deel is een introductie in de ecologie van enkele groepen schimmels. Daarbij wordt vooral aandacht gegeven aan paddenstoel vormende groepen en hun toepassing in natuurbeheer. In het laatste college staat de mens centraal.  Vanaf het oudst bekende gebruik van schimmels als leverancier van hallucinogene stoffen om in contact met de voorouders te komen tot leverancier van gist, penicilline en eetbaar genot.  

Opsomming onderwerpen per college: 
College 1: Introductie, evolutie en taxonomie van schimmels 
College 2: Anatomie en fysiologie schimmels 
College 3: Ecologie van schimmels, excursie: paddenstoelen (locatie afhankelijk van het verloop van de herfst) 
College 4: Schimmels en natuurbeheer 
College 5 Gebruik van schimmels in cultuurhistorisch perspectief 
 

Kees Boele

Drs. Kees Boele is bioloog en afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een carrière in o.a. botanische tuinen is hij nu al jaren docent voor o.a. verschillende seniorenacademies en actief als natuurpresentator en schrijver vanuit zijn bedrijf Natuurpresentaties.