Menu

Historische verkenningsreizen door zes landen

Geschiedenis in een notendop van enkele landen of landsdelen, gelardeerd met reisimpressies die de cursist wellicht op ideeën brengen.

Historische verkenningsreizen door zes landen
 • Cursusnummer: 20N12
 • Vakgebied: Geschiedenis
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Najaar 2020
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  27 Oct 2020
 • Tijd: 12.45 – 14.30 uur
 • Cursusdata: 28-oct , 04-nov , 11-nov , 18-nov , 25-nov , 02-dec
 • Prijs: € 191 (6 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 09-12

Historische verkenningsreizen door zes landen

Deze cursus neemt u mee op een aantal interessante cultuurreizen. Jan van Oudheusden schrijft elk jaar voor zijn particuliere reisgenootschap een zogeheten ‘Geschiedenis in een notendop’ van het land (of de landstreek) van de eerstvolgende reis. Voor het tweede jaar wil hij de HOVO Brabant cursisten graag in deze kennis en reiservaring laten delen.  
De beknopte landengeschiedenissen en de daarbij behorende PowerPointpresentaties bieden méér dan obligate aanbevelingsteksten, bekend van reisgidsen. Het verleden wordt zonder wetenschappelijke pretenties, maar wel grondig, levendig, evenwichtig en waar nodig kritisch benaderd.   

Een kleurrijk palet aan deelonderwerpen wordt u aangereikt. In die wekelijkse afwisseling van landen reizen we - telkens met andere blik - door de geschiedenis. Een willekeurige greep: In Andalusië dompelen wij ons onder in de middeleeuwse Moorse cultuur van Sevilla, Cordoba en Granada. Griekenland, bakermat van de westerse beschaving, onthult zijn kunstschatten in Delphi, Olympia en Athene. In Vietnam kruipen we door de tunnels van Cu Chi, symbool van het taaie verzet van de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog.  Cambodja zal ons bijblijven als land van uitersten: de gedenkplaats van de Killing Fields toont de terreur van de Rode Khmer, maar er is ook de grootsheid van tempels als Angkor Wat. In Roemenië vormen de middeleeuwse kloosters van Moldavië een must see, net als het mysterieuze kasteel van Dracula bij Bran in Transsylvanië. In Polen drukken we de voetstappen van Copernicus en Chopin, maar is ook de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg. Egypte tenslotte betekent een reis stroomopwaarts langs de Nijl vanaf de piramides van Gizeh via de tempels van Luxor en Karnak tot de imposante faraobeelden nabij Aboe Simbel. 

Opsomming onderwerpen per college:  
College 1: Andalusië 
College 2: Griekenland 
College 3: Vietnam & Cambodja 
College 4: Roemenië 
College 5: Polen 
College 6: Egypte 

Als historisch geïnteresseerde cursist zult u kunnen genieten van een degelijke uitleg, ondersteund door kleurrijke beelden; de verrassende inhoud van de colleges kan uw nieuwsgierigheid prikkelen en mogelijk aanknopingspunten bieden voor uw eigen toekomstige trips. 
 

Jan van Oudheusden

Dr. Jan L.G. van Oudheusden (1949) was tot 2011 geschiedenisdocent aan het Dr.Mollercollege te Waalwijk. Van 1997-2007 was hij hoofdredacteur van Kleio, het vakblad voor geschiedenisdocenten in Nederland. Na zijn promotie in 1990 op de beweging Brabantia Nostra was hij onder meer auteur van diverse geschiedenismethodes en examenkaternen voor het voortgezet onderwijs. Van zijn hand verschenen bij uitgeverij Prometheus vijf overzichtswerken: De wereld, een kleine geschiedenis; Amerika, een kleine geschiedenis; Het Midden-Oosten, een kleine geschiedenis; De Eerste Wereldoorlog, een geschiedenis; en Het Hemelse rijk herrezen, de geschiedenis van China in vogelvlucht. Op basis van deze publicaties verzorgt hij lezingen. Vanaf 2001 geeft hij regelmatig colleges bij Hovo-Brabant.