Menu

Over de grens!

Hoe buitenlands beleid wordt gemaakt.

Over de grens!
 • Cursusnummer: 20N10
 • Vakgebied: Multidisciplinair
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Najaar 2020
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  3 Nov 2020
 • Tijd: 10.45 – 12.30 uur
 • Cursusdata: 04-nov , 11-nov , 18-nov , 25-nov , 02-dec , 09-dec
 • Prijs: € 191 (6 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 16-12

Over de grens!

Elke dag worden we geconfronteerd met internationaal nieuws. Uit Brussel, Washington, Beijing of Moskou. Of elke willekeurige andere locatie. Als relatief kleine mogendheid lijkt Nederland dan niet zo heel veel in de melk te brokkelen te hebben – of valt dat ‘Calimero-complex’ (‘Ik is klein en zij zijn groot’) nogal mee? Als we premier Mark Rutte mogen geloven, draait Nederland absoluut zijn partijtje mee! 

Deze cursus loopt in zes stappen door de hoofdlijnen van het buitenlands beleid. Wie zijn de belangrijkste spelers? Wat zijn de basisregels voor de omgang tussen staten? Hoe moeten we dat complexe begrip ‘soevereiniteit’ nu eigenlijk interpreteren? Wie de laatste tijd bijvoorbeeld het Brexit-proces heeft gevolgd, kan zich bij deze vragen al iets voorstellen. 

De cursus geeft inzicht in de grondslagen van de internationale politiek. Dit geheel omvat zowel de essentie van de theorievorming over buitenlands beleid, als de spelers en de grondregels.   

De opbouw van de cursus is als volgt:   
College 1: Een beknopte inleiding in de theorieën over internationale politiek. Er hebben zich enkele duidelijke stromingen ontwikkeld, elk met een eigen visie op internationale politiek. Wie heeft er gelijk? 
College 2: Een kwestie van soevereiniteit: klopt het dat de nationale soevereiniteit aan het afbrokkelen is? Of neemt de kracht van de nationale soevereiniteit juist toe? 
College 3: Een ‘archaïsch tijdverdrijf’ of een hip en modern multifunctioneel beroep: de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de diplomaat als uitvoerder; 
College 4: Het buitenlands beleid van Nederland: een land van dominees en kooplieden? Of een ambitieuze middelgrote mogendheid-in-zakformaat? Welke lijnen kunnen we trekken in het buitenlands beleid van Nederland? 
College 5: Hoe werken internationale organisaties? Inclusief een aantal voorbeelden.  
College 6: Afronding: de internationale politiek geduid en samengevat. 

Vanzelfsprekend kan deze cursus slechts de hoofdlijnen aanstippen. Maar de bedoeling is wel dat we de internationale politiek – dat fascinerende en vaak ook frustrerende fenomeen – beter leren begrijpen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Dean Acheson sprak ooit: ‘De eerste vereiste om een groot staatsman te zijn is saaiheid.’ Klopt wellicht. Maar saai zal deze cursus zéker niet zijn!     
 

Christ Klep

Christ Klep studeerde Oost-Europese en Internationale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte als universitair docent en als wetenschappelijk medewerker bij het ministerie van Defensie. Sinds enkele jaren is hij met name publicist, gastdocent en commentator. Zijn belangstelling loopt uiteen van internationale betrekkingen tot hedendaagse geschiedenis en van politieke theorie tot militaire historie.